Sätt finanserna på plats!

En ny tid – omställning till en grön och solidarisk ekonomi.

Det är dags att börja debattera..

leave a comment »

Observera att detta är ett utkast till översättning, och den slutgiltiga texten kommer snarast! Reservation för förändringar alltså.

 

Det är dags att sätta finansaktörerna på plats!

 

Finanskrisen måste förstås som en systemkris. Den hänger samman med en rad globala kriser – för klimatet, mat- och energiförsörjningen, våra sociala system och så vidare – och ny maktbalans. Bakom krisen ligger den överföring av resurser från arbete till kapital som har skett de senaste trettio åren – en utveckling som måste brytas. Krisen har skapats av en kapitalistisk produktionsordning präglad av ett laissez-faire-synsätt. Det är en ordning som byggts på kortsiktiga vinster som enbart kommit ett fåtal till del, på ett internationellt finanssystem i obalans, på en ojämlik inkomstspridning som gagnar de förmögna, på rovdrift av naturresurser och privatisering av den offentliga sektorn. Krisen påverkar mänskligheten i sin helhet, men hårdast slår den mot samhällets mest utsatta grupper – arbetare, arbetslösa, lantbrukare, kvinnor och så vidare – och länderna i det globala syd. De har alla fallit offer för en kris som de själva inte skapat.

 

I försöken att lösa krisen har man hittills enbart tillskjutit resurser för att socialisera förlusterna. Utan att det finns en verklig motpart söker man att rädda det finansiella system som ligger bakom dagens katastrof. Men var finns resurserna till de människor som är krisens offer? Världen behöver inte enbart mer av regleringar. Det krävs ett nytt paradigm, som ställer finanssfären i ett nytt demokratiskt systems tjänst – ett system som måste grundas på tillgodoseendet av mänskliga rättigheter, goda arbetsvillkor, livsmedelssuveränitet och respekt för miljön och den kulturella mångfalden. Vi kräver därför:

 

Låt ett reformerat och demokratiserat FN bli det sammanhang inom vilket finanssystemet reformeras. G20-länderna är inte ett legitimt forum för att lösa krisen.

Etablera stränga mekanismer för kontroll av de internationella kapitalflödena.

Inför ett internationellt penningsystem som karaktäriseras av nya former av penningreserver och ger utrymme för regionala reservvalutor, i syfte att bryta dollarns överhöghet och garantera internationell finansiell stabilitet.

Inför ett globalt och offentligt kontrollsystem för övervakning av banker och finansinstitutioner. Finansiella transaktioner bör betraktas som en offentlig nyttighet som ska garanteras alla världsmedborgare.

Förbjud så kallade hedgefonder och handel med icke börsnoterade aktier, då dessa är omöjliga att kontrollera.

Förbjud spekulation med råvaror, i synnerhet sådana som används till livsmedel och energiproduktion, genom att införa offentlig prissättningskontroll.

Avveckla skatteparadisen, straffa deras användare (individer, företag, banker och finansiella transaktionsfirmor) och skapa en internationell skattemyndighet för att motverka skattekonkurrens och skatteflykt.Etablera ett nytt internationellt fördelningssystem. Detta bör ske genom progressiva skattesystem på nationell nivå och globala skatter (på finansiella transaktioner, miljöförstörande verksamheter och höga inkomster) för att finansiera globala offentliga nyttigheter.

 

 

Med detta upprop vänder vi oss till ideella organisationer, fackföreningar och sociala rörelser, för att engagera medborgarna i strävan för denna nya modell. Vi uppmanar alla till mobilisering på global nivå – i synnerhet från och med den 28 mars, inför G20-mötet.

 

 

 

_ _ _

 

Detta upprop är resultatet av en rad seminarier på World Social Forum 2009 i Belém, i vilka följande bland annat medverkade: Action Aid, Attac, BankTrack, CADTM, CCFD, CEDLA, CNCD, CRID, Eurodad, IBON, International WG on Trade-Finance Linkages, LATINDADD, Networkers South-North, NIGD, SOMO, Tax Justice Network, Transform!, OWINFS, War on Want, World Council of Churches.

 

Written by sattfinansenpaplats

februari 2, 2009 den 1:13 f m

Publicerat i Uncategorized

Lämna en kommentar